Biologische Valeriaan

Wij telen (naast Echinacea) biologische Valeriaan voor de gezondheidsindustrie. De wortels van de Valeriaan-planten worden gebruikt om een extract te winnen dat licht rustgevend werkt. Een bekend middel waarin dit wordt gebruikt is Valdispert. Het extract van Valeriaan wordt ingezet bij nervositeit, stress, spanning en bij slapeloosheid. Op 1 hectare planten wij zo'n 60.000 Valeriaan planten, dat is ongeveer 6 planten per vierkante meter.Hoe verloopt de teelt van de Valeriaan?

De Valeriaan wordt door ons in mei geplant. Wij ontvangen het plantmateriaal van een biologisch werkende teler in de vorm van een klein potplantje. Vanaf het moment dat het plantje in de grond zit, zorgen wij er voor dat er een mooi gewas komt te staan.

Voedsel, water en warmte.

Het is belangrijk dat de planten van de Valeriaan voldoende voedsel ontvangen in de vorm van biologische mest van biologisch gehouden koeien en varkens. De valeriaan heeft veel zonlicht nodig, maar ook water. Wanneer het in de zomer erg warm is en er weinig regen valt, wordt het perceel regelmatig beregend.

Wij zijn een innovatief bedrijf, voor de Valeriaan zijn wij op zoek gegaan naar mogelijkheden om  'de zon te laten regenen'. Voor meer informatie, bekijk onderstaande video.

 

Om de Valariaan zo goed mogelijk te kunnen laten groeien moeten concurrerende planten worden verwijderd. Het gewas wordt schoongehouden door te schoffelen, wiedeggen en het met de hand wieden. Het wieden kost veel tijd. Om het gewas mooi schoon te houden worden ongeveer 100 werk-uren per hectare besteed aan het wieden.

In november worden de wortels van de Valeriaan gerooid. Vervolgens worden de wortels gespoeld om zo weinig mogelijk teelaarde naar de fabriek af te voeren. Daar worden ze gedroogd, waarna de Valeriaanwortel verder wordt verwerkt (het winnen van het extract) door de gezondheidsindustrie.